28modalitati

 

Poți copia imaginile și da share zilnic pe rețelele de socializare folosind hashtagul #28modalitati       Apreciem că ești alături de noi în această campanie!

 

 

028_pasiunilelui

 

 

ZIUA 28. Interesează-te de interesele și pasiunile lui!

Interesele sau pasiunile copilului tău îi dau oportunitatea să se exprime, să se descopere și să-și dezvolte stima de sine. În același timp, pot să fie și o unealtă prin care își mărește cunoștițele, învață să rezolve probleme, să-și stabilească o țintă sau să ia decizii. Pasiunea pe care o are acum poate fi o indicație a carierei pe care o va urma mai târziu.

Multe hobby-uri presupun timp, un loc de desfășurare și uneori, dezordine! Acordă-i timpul și locul de care are nevoie, ajută-l, încurajează-l și îndrumă-l! Și un mic sfat: de multe ori copiii aleg hobby-urile părinților, așa că ai grijă la exemplul pe care-l dai prin lucrurile care te pasionează!

027_lacina

 

 

ZIUA 27.  La cină, spune-i ce admiri la el! Va merge la culcare într-o dispoziţie bună.

Să fii părinte nu înseamnă să spui întotdeauna ce-ți trece prin minte în clipa respectivă, ci să înveți să rostești cuvinte alese cu grijă.Fă un experiment timp de o lună. În timpul zilei, concentrează-te să observi lucrurile, caracteristicile și atitudinile bune ale copilului tău. În timpul cinei, spune-i ce ai admirat la el în ziua respectivă.

Crezi că e prea greu? Vei vedea o licărire în ochii lui și vei simți o căldură în inima ta. Cuvintele tale de apreciere îl vor ajuta pe copilul tău să devină și mai bun!

 

026_biletel

ZIUA 26.  Scrie-i un bileţel în care să îi spui cât de mult îl iubeşti și ascunde-l în punga cu sandvişul pentru şcoală!

”Mami mă iubește”, a apus o fetiță de 8 ani, ”pentru că îmi spune tot timpul că mă iubește. Cred că și tati mă iubește, dar el nu-mi spune niciodată!”

Scrie-i pe bilețel ”te iubesc”. Fără condiții (”te iubesc dacă ești cuminte”). Fără realizări (”te iubesc fiindcă ai luat note mari”). Pur și simplu ”te iubesc” sau ”te iubesc foarte mult!” Toți copiii vor aprecia un astfel de bilețel, dar mai ales copiii pentru care cuvintele sunt forma cea mai importantă de exprimare a dragostei.

Ți se pare prea simplu? Încearcă și spune-ne ce s-a întâmplat!

 

025_alegeozi

ZIUA 25- Alege o zi ca să o petreceţi împreună doar voi doi!

După primii 7 ani, pe care-i petrece mai mult acasă, copilul e implicat în tot mai multe activități în afara casei. Devine din ce în ce mai important să găsiți un timp special pe care să-l petreceți doar voi doi!

Puteți merge cu trenul într-o altă localitate, într-o drumeție la munte sau chiar într-un weekend cu cortul, dacă sunteți mai aventuroși! Dacă nu ai decât câteva ore libere, poți ieși la o plimbare doar cu fiica ta, în timp ce tatăl stă acasă și spală vasele împreună cu fiul.

Foarte mulți dintre noi ne notăm în agendă întâlniri cu alte persoane. De ce nu am programa și o zi pe care să o petrecem doar cu copilul?

 

kid birthday

Ziua 24. Fă un eveniment din ziua lui de naştere! Pentru el este un lucru foarte important!

În mod sigur, se va bucura de cadouri, dar chiar și ideile simple pot să fie speciale!

1. Cu o seară înainte de ziua lui de naștere, povestește-i câteva amintiri frumoase din ziua când s-a născut și uitați-vă împreună la pozele de la zilele de naștere dinainte!

2. Fă un CD cu melodiile lui preferate din anul respectiv! Puteți să ascultați ”CD-ul de ziua lui de naștere” în mașină, de câte ori va dori!

3. Decorează casa cu baloane de culoarea lui preferată și alte decorațiuni! Lasă-l să le păstreze mai multe zile la el în cameră, ca să se prelungească sărbătoarea!

4. Pregătește un mic dejun special, mai ales dacă ziua de naștere cade într-o zi din timpul săptămânii!

5. Dacă mai rămâne tort, aprindeți lumânările și cântați ”la mulți ani” de fiecare dată când serviți tort, până când se termină!

Bucuria de a petrece ziua de naștere împreună cu familia e foarte importantă! Creează amintiri frumoase și speciale!

ZIUA 23. Ignoră telefonul sau calculatorul, doar de de dragul lui!

Când lași anumite lucruri deoparte doar de dragul copilului tău, ca să te joci cu el, să-l ajuți la teme sau să stai de vorbă cu el, îi transmiți acest mesaj: ”Tu ești important pentru mine! Îmi place să stau cu tine! Nevoile sunt importante pentru mine!”

Uneori e nevoie de un efort mare ca să pui deoparte acest timp pentru el, dar gândește-te la fiecare moment petrecut cu copilul tău nu ca la un efort, ci ca la o investiție pentru viitor: viitorul copilului tău și al familiei tale!

 

022_invata-l

ZIUA 22. Învaţă-l să facă ce ştii şi tu!

Într-o lume cu o tehnologie atât de avansată, e așa de ușor pentru copii să piardă bucuria de a învăța îndemânări practice! Un studiu realizat de Online Security Company AVG Technologies arată că 58% dintre copiii din SUA, cu vârste între 3-5 ani,  știu să navigheze pe un smartphone, însă doar 15% știu să-și pună singuri cerealele în bol pentru micul dejun!

Învață-l pe copilul tău să se dea pe bicicletă, să facă felicitări, să croşeteze sau să pescuiască! Va deprinde îndemânări frumoase și sănătoase pe viață!

Alte 10 îndemânări practice: 1. să pună hainele în mașina de spălat, 2. să planteze răsaduri, 3. să împacheteze cadouri, 4. să bată cuie cu ciocanul, 5. să scrie o scrisoare, 6. să pregătească o mâncare simplă, 7. să navigheze cu ajutorul unei hărți, 8. să bandajeze o rană mică, 9. să curețe baia, 10. să găsească prețul cel mai mic la alimente în supermarket!

Ce îndemânare practică și sănătoasă o să-l înveți pe copilul tău azi?

 

 

cinema

 

 

ZIUA 21. Fă la acasă tine un mini cinema!

”Vindeţi” bilete la toţi membrii familiei și vizionați un material ales cu grijă! Planifică această activitate pentru o seară cu vreme urâtă și alege un material video creștin în funcție de vârsta copilului (desene animate, film, documentar etc).

E o activitate mult mai ieftină în comparație cu ieșirea într-un parc de distracții sau alte locuri de recreere! Relațiile dintre membrii familiei pot fi întărite și poate fi un timp în care să îi dezvolți copilului capacitatea de a comunica. Ai posibilitatea să îi pui întrebări în legătură cu ce a vizionat și să subliniezi anumite principii bune. Dacă e încântat să vizioneze un film bun într-o atmosferă liniștită și aflată sub îndrumarea unui adult, s-ar putea să nu-și mai dorească să meargă mai târziu cu colegii și să vizioneze filme pe care tu nu le mai poți controla.

Cum se anunță vremea în weekend? Pregătește un bol mare de pop-corn și o pătură! Așezați-vă comod pe canapea și pregătiți-vă de o seară cu discuții bune și amintiri de neuitat!

 

020_aranjeazamancarea

 

ZIUA 20 – Aranjează-i mâncarea în forma unui personaj din desene animate

Chiar şi un un simplu zâmbărici sau o inimioară va aduce un zâmbet pe faţa lui!

Felul în care arată mâncarea, aroma, gustul, atmosfera, toate acestea pot influența modul în care ne bucurăm de o mâncare.Nimeni nu înțelege importanța aspectului unei mâncări mai bine decât copiii! Mâncarea i se va părea mai gustoasă, dar și faptul că te-ai străduit, îl va face pe copilul tău să înțeleagă cât de mult ții la el!

Te-ai gândit cum o să aranjezi următoarea mâncare? Ai aici niște idei.

 

 

019_invatal

ZIUA 19 – Învață-l să aibă curaj să poarte o discuție!

Pentru unii copii mai timizi, purtarea unei conversații cu cineva poate fi o provocare mare! Adesea se așteaptă de la ei să inițieze o conversație sau să răspundă la salut. În caz contrar, sunt percepuți ca fiind nepoliticoși.  Iată câte sfaturi practice pentru încurajarea copilului și antrenarea lui în conversații:

  1. Încurajează-l să salute uitându-se în ochii persoanei pe care o salută.
  2. Învață-l pe copil diferite formule de salut pentru prieteni, bunici, profesori, etc. Încurajează-l să salute de câte ori se ivește ocazia: vânzători, asistente, etc
  3. Scrie niște posibile subiecte de conversație pe cartonașe și lasă-l pe copil să aleagă care din acestea sunt potrivite pentru prieteni, profesori, etc. Sugerează-i copilului tău despre ce ar putea discuta cu persoanele cu care se întâlnește cel mai des. Dă-i ocazia să exerseze cu tine sau cu alți prieteni apropiați ai familiei!

 

018_complimente

ZIUA 18 – Fă-i complimente în faţa celorlalţi!

Anumite instituții funcționează după sistemul:”Complimentele se fac în public, disciplinarea în privat.” 

Dacă îl lauzi pe copilul tău în public pentru un anume comportament bun, îl vei face să se simtă mândru:”Ionuț a fost amabil cu un băiat mai mic decât el și l-a lăsat să se dea pe leagăn!”  Complimentul tău îl va motiva să repete comportamentul respectiv.

Însă nu exagera cu complimentele în public! ”Copilul meu are doar 4 ani și deja știe să scrie și să citească!”  Laudele exagerate îi va enerva pe alți părinți și va pune presiune asupra copilului tău. Acest lucru este contraproductiv și anulează efectul benefic al complimentelor în public!

 

017_cort

ZIUA 17. Lasă-l să-și facă un cort în mijlocul sufrageriei!

Toți copiii vor asta! Permite-i acest lucru şi contribuie şi tu cu nişte sandvișuri calde! Pe lângă faptul că se va distra, mai sunt și alte motive pentru care joaca în ”corturi” sau ”căsuțe” este extrem de benefică!

Este un loc unde copiii se pot juca în liniște, dar și un spațiu care le încurajează imaginația și creativitatea! Într-o zi, poate chiar vor construi o casă, o școală, un spital! În același timp, și tu vei avea parte de câteva momente de liniște!

 

16deseneaza-i

 

ZIUA 16. Fă-i felicitări sau desene! De obicei, el face asta, dar astăzi fă tu pentru el!

Copiii adoră să primească daruri de la părinți. Dar nu toate darurile trebuie cumpărate de la magazin! Dacă ai talent la desen, poți desena animalul sau personajul lui preferat și să-i scrii pe foaie un scurt mesaj de apreciere sau să-i desenezi o inimioară, în cazul în care nu știe să citească.

Poți confecționa o felicitare specială pentru copilul tău, dacă printezi o poză de familie și o lipești pe un cartonaș. Ca să fie și mai originală, poți lipi flori uscate pe margine, sub formă de ramă. Fii creativ(ă)! Crezi că-ți va lua prea mult timp? Licărirea din ochii copilului tău și zâmbetul de pe față, va face să merite tot efortul!

 

 

 

015_rade

ZIUA 15.  Fă-l să râdă! Spune-i glume, gâdilă-l, fugi după el prin casă!

”Nu încetezi să mai râzi pentru că îmbătrânești, ci îmbătrânești pentru că încetezi să mai râzi!” (Michael Pritchard)

Legăturile de familie se întăresc și prin momentele în care râdeți împreună! Copilul își dezvoltă simțul umorului și vede că adulții nu sunt niște ființe plictisitoare, ci vesele.

Cartea proverbelor din Biblie spune că o inimă veselă ”este un bun leac” (17 v. 22) și ” înseninează fața” (15 v. 13) Râsul stimulează activitatea inimii, reduce stresul, anxietatea, chiar și durerea și crește nivelul imunității. Te-ai convins? Pune deoparte și un timp în care să râdeți împreună astăzi!

 

 

 

014_interpreteaza

ZIUA 14. Interpretează cântecul lui preferat! 

Microfonul poate fi peria sau lingura de lemn.

Copiii reacționează diferit la muzica LIVE decât la muzica înregistrată! Bebelușii reacționează mult mai puternic atunci când părinții le cântă în mod direct. ”Atunci când părintele îi cântă copilului său și mai târziu, când părintele cântă împreună cu el, acestuia i se dezvoltă abilitatea de comunicare într-un mod foarte eficient!” (Sally G. Blythe, director al Institutului de Psihologie Neuro-Fiziologică)

Muzica îl ajută pe copil să vorbească mai repede, să înțeleagă mai bine concepte de matematică și știință, dar și să comunice mai bine cu părintele lui. Dacă te-ai convins, cântă azi cântecul preferat al copilului tău!

013_firabdator

ZIUA 13. Fii răbdător, mai ales când greşeşte!

Orice părinte din lume are nevoie de mai multă răbdare. ”Prin răbdare se înduplecă un voievod!” spune Biblia la Proverbe 25:15

Pune-te în locul copilului tău. În unele cazuri, s-ar putea să fie vorba de niște lucruri pe care nu le poate face încă și nu le va face mai repede dacă strigi și-ți pierzi răbdarea! Coboară-te la nivelului copilului și privește lucrurile prin ochii lui. Cu alte cuvinte, încearcă să-l înțelegi. Fiecare copil are ritmul lui și are nevoie de toată compasiunea ta.

În loc să-ți pierzi răbdarea, mai bine explică-i copilului tău că anumite lucruri pe care le face îi afectează și pe alții. De exemplu, dacă are obiceiul de a întârzia tot timpul cu pregătirea pentru școală, spune-i că dacă întârzie va deranja clasa, tu vei întârzia la serviciu și poate îți vei pierde serviciul. Dacă lucrezi la un proiect și te întrerupe mereu, în loc să-i strigi nervos, explică-i prin cuvinte simple, la nivelul lui, ce se va întâmpla dacă nu-l termini la timp sau dacă faci o greșeală.

 

012_joacatecuel

 

ZIUA 12.  Joacă-te cu el jocul lui preferat!

Un băiețel îi reproșa mereu mamei lui că nu-l iubea la fel de mult ca mătușa lui. Toți adulții din jurul lui au încercat să-l facă să înțeleagă că acest lucru nu putea fi adevărat! Într-o zi, cineva l-a întrebat: ”De ce crezi tu că mătușa te iubește mai mult ca mama ta? ” Băiețelul a răspuns fără să clipească: ”Pentru că se joacă cu mine!”

Când erai copil, nu ți-ai dorit ca părinții tăi să se joace mai mult cu tine? Acum și tu ești la fel de ocupat! Fă-ți timp să te joci cu copilul tău! Vei crea amintiri frumoase pe care copilul tău le va ține minte toată viața și cel mai important, va simți că-l iubești!

011_blandete

ZIUA 11. Vorbeşte-i cu blândeţe!

Biblia spune la Proberbe 15 v. 1:”Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia!”  Iar proverbul românesc e la fel de adevărat:”Vorba dulce mult aduce!”

Direcționează comportamentul copilului tău cu blândețe! În loc să strigi la el: ”Stai cuminte!” sau să-i pui întrebări:”Ce ți-am spus? De ce nu stai frumos?” , folosește un limbaj iubitor și spune-i direct ce are de făcut: ”Vreau să stai liniștit cu picioarele pe covor!”

Nu reușești să-i vorbești cu blândețe întotdeauna? Roagă-L pe Dumnezeu să te învețe! Hristos a spus: ”Învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima!”

010_laudal

ZIUA 10. Laudă-l pentru lucrurile bune pe care le face

 

Acordă copilului tău atenție pozitivă pentru caracteristici, atitudini, vorbire și purtare bună. Fii specific! ”Mulțumesc că te-ai jucat în liniște până când am terminat convorbirea importantă de la telefon!”

 

Laudă-l nu doar pentru aptitudini și talente, ci în special pentru caracterisiticile evlavioase cum ar fi dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea și înfrânarea. ”Ești atât de iubitor cu frățiorul tău mai mic. Bravo!”  În felul acesta, îi transmiți copilului tău că prețuiești lucrurile prețuite de Dumnezeu.

 

 

009_ceasuldesteptator

ZIUA 9. Fii tu ceasul deşteptător

Un sărut şi o îmbrăţişare sunt întotdeauna cel mai bun mod de a-ţi trezi copilul

Copilul tău are nevoie de multe îmbrățișări și atingeri afective din partea ta, mai ales în timpul primilor ani de viață. Un bebeluș știe și simte diferența dintre o atingere plină de dragoste sau nu. Folosește fiecare ocazie pe care o ai, ca să-i arăți dragostea ta afectuoasă. Chiar și atunci când crește mai mare și începe școala, copilul are nevoie de îmbrătișarea ta care-i poate da siguranță.

Deși băieții peste 7 ani trec printr-o fază când nu mai vor să fie îmbrățișați în public, au nevoie de atingerea afectuoasă a părinților în continuare. Fii creativ! Bate palma, ciufulește-l ușor, joacă-te jocuri care presupun și atingere fizică, fă-i un masaj ușor pe spate etc. Nu uita,  îmbrătișarea rămâne una din modalitățile cele mai importante prin care copilul tău înțelege că-l iubești. Unii copii se simt cel mai iubiți atunci când sunt îmbrățișați. Dacă ai un astfel de copil, fii generos și fă-l să se simtă iubit!

 

 

008_gatestemancarealui

ZIUA 8. Gătește mâncarea lui preferată, din când în când întreabă-l ce vrea

Te-ai gândit să gătești rețeta preferată a copilului tău împreună cu el, din când în când? Citește despre 6 avantaje ale gătitului împreună cu copilul tău și ai șanse ca mai multe preparate să devină mâncarea lui preferată!

  1. 1. Exersează numerele și dezvoltă abilități de matematică. Ai răbdare cu el, atunci trebuie să numere lingurile de ulei, să cântărească gramele de zahăr etc.
  2. 2. Dezvoltă capacitatea de înțelege un text, atunci când citește rețeta.
  3. 3. Îi crește stima de sine. Îți dai seama ce fericit și încântat va fi, când o să fie gata mâncarea pregătită de el, cu ajutorul tău, bineînțeles?
  4. 4. Comunici mai bine cu el. Într-o atmosferă relaxată, poți comunica despre orice, chiar și cu adolescenții!
  5. 5. Învață o îndemânare pentru viață. Gătitul este o îndemânare care se învață. La fel ca cititul, înotul sau condusul unei mașini.
  6. 6. Voie bună! Gătind rețeta preferată a copilului tău împreună cu el, poți crea amintiri plăcute, amuzante, relaxante  și … mâncare bună!

 

007_plimbareinnatura

ZIUA 7. Mergeţi la o plimbare în natură și admirați creația lui Dumnezeu

După o drumeție la munte, o fetiță de trei ani și-a întrebat tatăl: ”Dumnezeu chiar a făcut munții? ”Da!” i-a răspuns tatăl ”El a creat munții și păsările și pomii!” ”Ei bine,” a spus fetița, „înseamnă că Dumnezeu are mâini mari!”

Chiar dacă înțelegerea copilului tău e limitată, aceasta nu ar trebui să te împiedice să-l ajuți să vadă puterea Creatorului nostru în natură. La urma urmei, nici noi, adulții nu înțelegem pe deplin măreția Lui. Mergeți la plimbare în natură! Ajută-l pe copilul tău să se uite cu băgare de seamă la lucrurile făcute de Dumnezeu. De ce e atât de important?

În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El.” (Romani 1 v. 20)

 

 

006_arata-i din biblie

ZIUA 6. Arată-i din Biblie cum Îl iubeşte Dumnezeu

Citește-i copilului tău  în fiecare zi din Biblie! Nu e prea mic să înțeleagă mesajul lui Dumnezeu. Citește-i câte o povestire dintr-o  Biblie cu imagini pentru copii. Puteți chiar și să interpretați povestiri biblice, jucându-vă împreună ”De-a Daniel în groapa cu lei”, sau ”De-a Noe și animalele în corabie”, etc.

Memorează împreună cu copilul tău versete biblice importante! Învață-l cântece despre dragostea lui Dumnezeu!

Resurse recomandate pentru copiii care știu să scrie și să citească:

– Cartea întrebărilor cu meditații – 18 volume cu câte 60 devoționale fiecare http://www.edituraamec.ro/store/53-articole-gratuite

– Cursul Biblic prin Corespondență – se poate înscrie la adresa de email amec.cef@gmail.com

– Radio Vestea Bună cu emisiuni, concursuri, muzică și DVD-uri gratuite www.radiovesteabuna.ro

– Site-ul AMECpeNET cu aventuri biblice, expediții misionare, activități și jocuri interesante www.amecpenet.com

 

 

005_puneincasafotografii

ZIUA 5. Pune în casă fotografii semnificative cu el

Fotografiile cu copilul tău sunt un mijloc vizual prin care el înțelege mesajul pe care vrei să i-l transmiți: ”Te iubesc mult. Îmi pasă tine. Ești important pentru mine.”

Foarte multe familii se bucură de fotografii sub formă digitală. Dar poate o fotografie de pe tabletă, computer sau smartphone să aibă același impact asupra copilului tău ca o fotografie printată? Experții spun că fotografiile copiilor ar trebui puse și pe pereți sau într-un loc unde pot fi văzute și chiar atinse tot timpul. O carte pe care o ții în mână are un impact mai mare decât o carte în format electronic. La fel este și cu fotografia. Copilul tău mic, care poate să vadă sau să atingă fața care zâmbește în fotografie, înțelege prin această experiență senzorială că el este important pentru tine.

 

 

004_iarta-lcandgreseste

ZIUA 4. Iartă-l atunci când greşeşte

Ce faci atunci când copilul tău greșește, fie că e vorba de un preșcolar sau un adolescent? Te enervezi, urli, stai îmbufnat  sau nu-i vorbești? Un adult nu ar trebui să comporte așa! Efeseni 4 v. 32 ne spune: ”Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi, şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.”

Explică-i copilului tău că îl iubești în continuare, dar ceea ce a făcut este greșit. Învață-l că trebuie să-și ceară iertare de la Dumnezeu și de la tine. Acordă-i iertare imediat. Îmbrățișează-l și roagă-te cu el. După ce l-ai iertat, poartă-te exact cum te-ai purtat înainte. Dacă înainte îi pregăteai sandvișul pentru școală, pregătește-l și acum. Nu-i aminti greșeala făcută. Nu-i reproșa ce a greșit. După ce a primit iertare, relația dintre voi trebuie refăcută. Dar dacă te va răni din nou? De câte ori poate ierta cineva? Exact așa a gândit și Petru. Răspunsul Domnului Isus e valabil și pentru noi: de 70 x 7!

 

 

003_invitaprietenii

ZIUA 3. Invită-i prietenii la voi acasă fără un motiv anume. Fii la dispoziţia lor şi ajută-i să se simtă cât mai bine!

Dacă sunt mai mari, poți pregăti câteva gustări simple și diverse jocuri pentru copii: Activity, Catan sau alte jocuri. Te poți juca chiar și tu cu ei!

Dacă sunt mai mici, îți recomandăm „IDEI DE LUCRU MANUAL“, un material pentru preşcolari, cu ajutorul căruia, prin decupare, colorare, lipire şi desenare, copiii reţin mai uşor povestirile din Vechiul şi Noul Testament. Sunt idei de lucru manual pentru 30 de povestiri din Vechiul Testament şi pentru 24 din Noul Testament!

Idei și materiale pentru lucrul manual recomandate: goo.gl/RCYnS4

 

002_roaga-teimpreunacuel

ZIUA 2. ROAGĂ-TE pentru el, si împreună cu el.

Roagă-te în mod regulat pentru copilul tău. Adu fiecare îngrijorare, vis și dorință cu privire la copilul tău înaintea lui Dumnezeu printr-o rugăciune fierbinte și stăruitoare! Luca 18:1-8 conține o pildă extraordinară despre stăruința în rugăciune! Pare să fie potrivită pentru părinții de adolescenți!

Roagă-te cu copilul tău înainte să plece la școală și seara la culcare (indiferent de vârstă!) Dimineața, roagă-te pentru lucrurile care sunt importante pentru el – teste, prieteni, colegi, activități, profesori. Roagă-te să fie păzit de rău, păcat și ispită. Roagă-te să-L experimenteze pe Dumnezeu în ziua respectivă și să fie un exemplu pentru alții!

Seara la culcare, te poți ruga și mai specific! Roagă-te pentru viitorul lui, pentru relațiile pe care le are, activități, provocări, ispite și ca să aibă o inimă pentru Dumnezeu. Nici  adolescenții nu sunt prea mari pentru rugăciunea de seară împreună cu părinții!

 

001_Implineste

ZIUA 1. Împlineşte promisiunile pe care i le-ai făcut!

Asigură-te că împlinești toate promisiunile pe care le-ai făcut, cu atât mai mult copilului tău! Nu contează cât de convingător ai fost când ai făcut promisiunea ”o să ne jucăm împreună mâine!”, ci contează să-ți împlinești promisiunea! Cere-I lui Dumnezeu în mod regulat să te ajute să nu faci promisiuni pe care nu intenționezi să le împlinești și să-ți dea putere să împlinești întotdeauna promisiunea făcută!

Dacă întradevăr te afli într-o situație care nu-ți permite sub nicio formă să te ții de promisiune (boală, etc) străduiește-te să-ți împlinești promisiunea făcută cât mai curând posibil. Cere ajutorul lui Dumnezeu să trăiești ca un părinte integru în toate detaliile mici ale vieții. Cu cât ești mai atent la promisiunile pe care le faci, cu atât îți va fi mai ușor să le ții. În felul acesta, vei semăna tot mai mult cu Dumnezeul nostru credincios, care Își ține promisiunile întotdeauna și copilul tău va fi atras spre Dumnezeu prin tine!