colindamea2016_v3

#ColindaMea2016 #CampanieRVB #ColindeInternationale

Ne plac colindele! Ele ne reamintesc de vestea extraordinară adusă de îngeri, la naşterea Domnului Isus.

În această perioadă a anului, colindele răsună; unii se bucură că sunt auzite mai devreme, alţii … protestează venirea lor timpurie, pe reţelele de socializare.

Un strop de istorie

Ştiaţi când au apărut primele colinde? Încă din secolul al IV-lea, ne spune Gerry Bowler, în cartea sa, Enciclopedia Crăciunului. Colindele erau prezentate ca fiind imnuri închinate Naşterii Mântuitorului, însă mai târziu au fost interzise de Biserică, din cauza conotaţiilor păgâne ale termenului colindă (care provine din grecescul choros, care însemna un dans în cerc, în care dansatorii cântau).

În secolul al XII-lea, învăţăturile creştine şi-au schimbat viziunea şi au apărut noi colinde, care s-au răspândit în înreaga Europă, începând din Italia, cu ajutorul franciscanilor şi al dominicanilor.

În secolele următoare, mai exact în secolele XV şi XVI, colindele au fost cântate şi în case, şi pe străzi, în biserici, pe scenele teatrelor, şi au fost puse şi pe hârtie, cu ajutorul tiparniţei, recent inventată.

În zilele noastre, colindele sunt cântate cu bucurie, încă începând din primele zile ale lunii decembrie, în magazine şi chiar şi la posturile de radio.

Fiecare ţară vine cu repertoriul ei de colinde, unele împrumutate, altele proprii, unele traduse, altele originale, unele cu conţinut religios, altele cu conţinut laic.

Colinde internaţionale la Radio Vestea Bună

Radio Vestea Bună este ascultat în peste 40 de ţări din lume: România, Germania, Anglia, Austria, Spainia, Italia, USA, Belgia, Franţa, Portugalia, Polonia, Bulgaria, Turcia, Norvegia, India, Irlanda, Canada, Cehia, Grecia, Mexic, Argentina, Japonia, China, Chile, Peru, Ungaria, Israel ş.a.

Ce comunitate mare! De peste tot de unde ne ascultaţi, vă aşteptăm să ne scrieţi şi să ne spuneţi care este cea mai cunoscută colindă din ţara voastră şi care este colinda voastră preferată! (Dacă aveţi posibilitatea să ne-o trimiteţi să o ascultăm, ne-am bucura de asemenea).

Începem cu România, bineînţeles, de unde sunt cei mai mulţi ascultători ai noştri, şi… credem noi că sunteţi de acord: cea mai cunoscută colindă românească este….O ce veste minunată! Iar colinda noastră preferată (este mai greu, fiindcă suntem mai mulţi, dar alegem una): Cerul şi pământul, cântată de Paula Seling.

 

Te provocăm să ne scri pe facebook, sau pe radiovesteabuna@gmail.com

1. Care este cea mai cunoscută colindă din ţara/zona ta?

2. Care este colinda ta preferată?

3. Postează pe wall-ul tău (facebook) colinda ta preferată și folosește neaparat hastagurile campaniei:

#ColindaMea2016 #CampanieRVB #ColindeInternationale