Primul bec a fost inventat în 1800 de Humphry Davy, un om de știință englez. El a inventat o baterie, la care a conectat două fire și o bucată de carbon. Carbonul s-a aprins producând lumină. Această tehnică de obținere a luminii s-a numit arc electric.

Se consideră însă că lumina electrică a fost inventată de doi oameni consecutiv: Thomas Edison în SUA, respectiv Sir Joseph Wilson Swan în Anglia.

Pentru a crea lumină, este nevoie de un filament într-un balon fără oxigen, deoarece oxigenul face ca filamentul să ardă cu flacără.
Primul care a inventat becul și a descoperit că filamentul din carbon funcționează, a fost Swan. El a avut probleme însă cu vidarea bulbului de sticlă (scoaterea completă a oxigenului din bulb).

Edison a încercat alte sute de filamente confecționate din diverse materiale. În 1879 el a construit un mic bec pentru a fi utilizat în locuințe. La început însă, filamentul nu a rezistat decât câteva ore, apoi s-a ars. La sfârșitul anilor 1880 a produs un bec care a luminat 1.500 de ore.