Este cel mai faimos articol de îmbrăcăminte, și a fost inventat de către Levi Strauss. Levi a emigrat din Germania în Statele Unite în 1874, și şi-a petrecut câțiva ani la New York, învățând și făcând comerț cu postavuri. În același timp, în California a izbucnit „goana după aur” și a apărut o nevoie foarte mare de produse care să susțină această activitate. El a părăsit New York-ul și s-a mutat în California, împreună cu sora și cumnatul lui. Acolo şi-a deschis un magazin cu unelte pentru mineri, în care a adus și un balot de pânză foarte rezistentă, din care se putea confecționa corturi. La scurt timp, un comerciant l-a vizitat și s-a arătat interesat de acea pânză, spunându-i lui Levi că ar trebui să facă pantaloni din ea, pentru că erau foarte utili celor care căutau aur în mine. Astfel, Levi Strauss a început să fabrice acei pantaloni, care au avut un succes nemaipomenit printre mineri. Singura obiecție referitoare la pantaloni era legată de asprimea materialului. Strauss a înlocuit pânza cu una mai moale, denumită „pânză de doc” pe care a adus-o din Franţa.

Numele de „jeans” vine de la denumirea dată de marinarii din Genova, pentru că din această pânză se confecționau uniformele lor. Denumirea de blue (albastru) vine de la faptul că pânza din care se confecționau acești pantaloni era vopsită în albastru (culoare care se obținea ușor din niște plante foarte răspândite în SUA și Canada).

O altă problemă la acești pantaloni erau buzunarele, care se rupeau foarte repede. Un client numit Jacob Davis a avut ideea de a folosi capse, care să prindă mai bine buzunarele de pantaloni. Davis a vorbit despre această idee lui Levi Strauss, și împreună au pus-o în aplicare în 1872. Pantalonii au fost produși de Strauss folosind capse din cupru.

În 1886, Levi a cusut pe pantaloni o etichetă din piele, care reprezenta imaginea a doi cai ce trag în părți opuse de o pereche de blue jeans. Aceasta arată cât de rezistenți sunt pantalonii făcuți de Levi Strauss. Blue Jeans au ajuns celebri și datorită filmelor cu cowboy,