V-ați întrebat vreodată cine a inventat camera web? Cine a făcut conferințele video posibile?
Prima camera web a fost dezvoltată în anul 1991 la Universitatea din Cambridge, la Departamentul de Știinte pe Computer. A fost instalată pe o rețea locală folosind o placă video de pe un computer “Acron Archimedes” și folosind protocolul “X Window System” cu programul client scris de Quentin Stafford-Fraser și server-ul scris de Paul Jardetzky.

Camera web de la Cambridge oferea imaginile unui ibric de cafea de pe coridorul din fața ața numitei “Camere Trojan” din vechiul Laborator de Computere din universitate. Camera a fost creată pentru a ajuta oamenii care lucrau în alte părți ale clădirii să evite drumuri neinsemnate până la ibricul de cafea prin oferirea, pe computer-ele de la birou, unei imagini 128×128, alb-negru, ce arată starea ibricului.

Când programele de navigare web au dispus de abilitatea de a afișa imagini, în martie 1993, a fost foarte clar ca acest lucru va fi o metodă de a face imaginile disponibile mai ușor. Camera de la Universitatea din Cambridge a fost conectată la Internet în noiembrie 1993 de către Daniel Gordon și Martyn Johnson. De atunci a devenit vizibilă pentru orice utilizator de internet și a crescut într-o referința foarte populară a internetului timpuriu. Pe 22 august 2001 la ora 09:54, camera web a fost oprită când departamentul de computere s-a mutat în noua locație.
Cea mai veche camera web care încă funcționează este “FogCam” de la Universitatea de Stat din San Francisco și ruleaza continuu încă din 1994.