Gogoasa are o istorie foarte complexă. Există mai multe variante a invenției acesteia, dar cu toate au o parte de adevar în ele. Una din aceste teorii sugerează ca gogoașa a fost inventată în America de Nord de către coloniștii olandezi. Intr-adevar, în secolul XIX, se făcea referire la un tip de gogoașă denumite “oliekoek” (un cuvânt olandez care literar înseamnă “oil cake” – “prăjitura în ulei”) o prăjitură dulce prăjită în grăsime.

În anul 1847, americanul Hanson Gregory a susținut că a inventat gogoașa în forma de inel la bordul unei nave comerciale, pe când avea 16 ani. Gregory a fost nesatisfăcut de stratul de grăsime de pe gogoși. A susținut că a realizat o gaură în centrul aluatului, iar mai târziu i-a arătat tehnica și mamei sale.

Potrivit antropologului Paul R. Mullins, prima carte de bucate în care se menționează despre gogoși este un volum englezesc din 1803 în care gogoșile sunt incluse într-o anexă suplimentară de rețete americane. Până la mijlocul secolului al XIX-lea gogoașa arăta și avea gustul asemenea gogoașei din zilele noastre și a fost văzută ca o gustare cu adevărat americană.