Un selfie este o fotografie de tip autoportret, de obicei realizată cu o cameră digitală sau un telefon mobil. Selfie-urile sunt adesea încărcate pe rețelele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram. Majoritatea selfie-urilor sunt realizate tinând camera foto în mână și ținută la o distanța de lungimea unui braț sau îndreptată către o oglindă, în loc sa fie folosită opțiunea automată cu cronometru.

În anul 1839, Robert Cornelius, un pionier al fotografiei americane, a produs un dagherotip cu el însuși, care a fost și una din primele fotografii cu o persoană. Din cauză ca procesul era foarte lent, Cornelius a avut posibilitatea să inițializeze expunerea prin înlaturarea capacului lentilei înainte de a se așeza pe un scaun în fața camerei, unde a stat timp de un minut, după care a pus capacul înapoi pe lentilă. Pe spatele fotografiei el a însemnat: “Prima fotografie cu lumina realizată vreodată  1839”.

Debutul camerei portabile “Kodak Brownie”din anul 1900 a dus la autoportretul fotografic, o tehnică devenită tot mai populară. Metoda era adesea realizată cu ajutorul unei oglinzi, astfel se așează camera în fața oglinzii, pe un obiect sau pe un trepied pentru o mai bună stabilizare. Marea Ducesa a Rusiei, Anastasia Nikolaevna, a fost printre primii adolescenți, care, în anul 1914, la vârsta de 13 ani și-a făcut o poză folosind o oglindă pentru a o trimite unei prietene.