Telescopul este cel mai important obiect de studiu al astronomiei. Funcționarea lui se bazează pe colectarea luminii radiată de obiecte. Asemeni altor invenții, și în acest caz se consideră că au fost mai mulți oameni care au inventat telescopul. Unii oameni de știință cred că a fost inventat în anul 1608 de Hans Lippershey, un producător de lentile, din Olanda. El a descoperit că dacă pui două lentile într-un tub, obiectele de la distanță par să fie mai apropiate. El însă nu a făcut niciodată un telescop. Marele om de știință italian, Galileo Galilei, a rămas în istorie ca inventator al telescopului. Acest model cuprindea doar lentile din sticlă.

În secolul al XVII-lea, Galileo a revoluționat astronomia prin folosirea telescopului în studierea spațiului. El a descoperit planeta Jupiter și cei patru mari sateliți ai ei, petele solare de pe Soare și craterele de pe Lună. Primele telescoape aveau un sistem de lentile din geam sau oglinzi pentru a detecta lumina. Telescopul „simte“ de 640.000 de ori mai multă lumină decât ochiul uman.

În 1704, Isaac Newton a creat un nou concept de telescop, la care nu s-au mai folosit lentile de sticlă, ci un sistem de oglinzi. Acest nou concept mărea obiectele de milioane de ori spre deosebire de telescopul care folosea lentile de sticlă.

Cel mai puternic telescop este telescopul spaţial Hubble, care se află în spațiu, și se învârte în jurul Pământului ca un satelit. Acest telescop transmite imagini mult mai detaliate ale obiectelor din spațiu decât cele care se văd cu alte telescoape. Telescopul Hubble a fost lansat în spațiu în aprilie 1990 și reparat în 1993. Telescopul fost numit după astronomul american Edwin Hubble.