Fetiţa mea are aproape 3 ani. Este extraordinară, din orice punct de vedere! Aşa cum, de altfel sunt şi copiii voştri. Diferiţi dar extraordinari.

Ce are asta de a face cu disciplinarea? Păi, are. Copiii sunt “maeştri”  în ale provocărilor, năzdrăvăniilor! Face parte din procesul de experimentare, cunoaştere, explorare dar mai ales de testare a limitelor.

Aici, în acest punct, ne confruntăm cu disciplinarea. Cum procedăm? Cum îi facem pe copiii noştri să priceapă că trebuie să asculte de tata şi mama? Ce metodă e mai eficientă? Când trebuie să încep să disciplinez copilul? Este permisă bătaia? E ruptă din rai sau nu? Unde începe disciplinarea şi care e limita? Unde începe abuzul? Şi lista cu întrebări ar putea continua, cu siguranţă.

Răspunsuri nu se pot da, la toate acestea, într-o singură expunere. Trebuie să luăm lucrurile pe rând.

Ce este disciplina?

Căutând o definiţie laică, am fost surpinsă să citesc despre disciplină ca fiind descrisă ca şi “spirit de disciplină”. Asta a făcut o mare clarificare, în mintea mea, asupra teritoriului unde se produce disciplinarea: în duhul copilului, în locul cel mai sensibil cu putinţă. Locul de unde izvorăşte creativitatea, închinarea către Dumnezeu.

Pornind de aici, lucrurile pe care am vrut, de fapt, să le scriu, despre disciplină, se schimbă. Nu vreau să încep să vorbesc despre metode de disciplinare ci despre locul acela sfânt, duhul.

Duhul omului este locul unde se amprentează fiecare experienţă pe care o trăim. Timpul de începere a amprentării duhului uman este momentul concepţiei. Da, ai citit bine. Momentul concepţiei. Acesta este mediul în care se pregăteşte să vină copilul. Atitudinea cu care concepi copilul va fi punctual de plecare în relaţia cu acesta.

Dacă duhul tău este deschis, primitor şi închinător Lui Dumnezeu, atunci copilul se va “aşeza” într-un mediu favorabil dezvoltării. Va creşte vesel, va fi creativ, flexibil, adaptabil şi va reuşi în viaţă.

Acestea sunt elementele de care are nevoie un copil: să fie iubit. Iubit înainte să existe. Restul…se învaţă.

Simona Ilioni-Loga

Psiholog