Disciplinarea este capitolul la care mă ține Dumnezeu. Fetița noastra are o personalitate puternică. Știe să spună ce iși dorește (folosește orice formă necesară pentru a obține ceea ce-și dorește) și știe să persevereze, până la îndeplinire.

Deși, teoretic, știu că este o perioadă. Doar o perioadă, în care fetița mea se modelează, testează și încearcă toate limitele posibile, totuși, aceste zile devin fierbinți, la fel ca zilele toride prin care trecem uneori vara, fizic vorbind. Aici, acesta este locul în care Dumnezeu mă disciplinează pe mine, ca și părinte.

O, da! Văd întrebările năvălind! Ce legătură are disciplinarea copilului meu cu propria mea disciplinare? Ce au de a face crizele și trântitul pe jos cu viața mea spirituală?

(Sincer, nici măcar nu am avut acest subiect în mintea mea când m-am gândit să scriu despre disciplinare.)

Dar, revenind la avalanșa de întrebari…da, are legătură!

Modul în care îmi disciplinez copilul spune multe despre mine. Despre propria mea disciplinare, despre luptele mele interioare, despre rănile care sunt atinse atunci când izbucnesc conflictele, începând cu cele minore. Pot să îmi păstrez cumpătul și să îl disciplinez sau izbucnesc frecvent? Aștept să se schimbe copilul? Sau am așteptari nerealiste, nepotrivite cu vârsta sa? “Metoda“ ta  de a disciplina iți amintește de copilaria ta? Ce emoții generează episodul disciplinării? Și câte alte intrebari mai sunt…

Dacă disciplinarea este un capitol la care stationez, atunci se întamplă așa pentru că Dumnezeu vrea să îmi spuna ceva.

Poate vrea să îmi atragă atenția asupra unor răni vechi. Sau evenimente / situații care m-au marcat. Sau poate că este nevoie de disciplinare în vreun domeniu al vieții mele.

Trebuie doar să îl intrebi pe Dumnezeu:

Care este lecția pe care eu trebuie să o învaț?

Procedezi corect în domeniul disciplinării copilului tău, dacă ești disciplinat în propria ta viață. Să nu uităm: copilul este oglinda părintelui.

Vei avea răbdare, constanță și perseverență în educatie, în capitolul educației copilului tău, dacă propriul tău capitol este în regulă. Dacă i-ai iertat pe parinții tăi. Și dacă ai acceptat experiențele prin care ai trecut. Este timpul pentru un nou capitol.

 

Simona Ilioni Loga

Psiholog