radio vestea buna

Un dar ce nu poate fi cumpărat cu bani

Când vine aniversarea zilei de naştere a unui copil, al nostru sau al altcuiva, mereu ne gândim: ce frumos ar fi să le cumpăr o carte! (şi să se bucure şi el de ele!)

Cărţile din ziua de azi sunt extraordinare – viu colorate, pline de informaţii, unele mai scumpe, altele mai accesibile, variate (poate prea variate, încât nu mai ştim ce să alegem!). Cu siguranţă, cei mai nostalgici dintre noi ne gândim la copilăria noastră, când faptul de a avea o enciclopedie, un atlas geografic, sau Biblie specială pentru copii, părea un vis prea frumos ca să fie adevărat.

Ca părinţi, darul cel mai mare, pe care îl putem oferi copiilor noştri, este timpul. Timp în care să comunicăm, să ne jucăm, să ne odihnim, să călătorim împreună. Timpul acela în care ne luăm copilul în braţe, stăm cu o carte în mână, în timp ce el ne spune: mami/tati, dă pagina mai departe – bineînţeles, mai repede decât ne-am dori, este un timp de formare pentru viaţa lui de adult.

Rolul pe care familia îl are în trezirea şi întreținerea pasiunii pentru citit, nu îl poate împlini nimeni în aceeaşi măsură.

Da, şcoala şi prietenii, pot motiva până la un punct, dar dragostea de carte, copiii o vor experimenta deplin doar văzându-i pe cei din casa lui citind, mai întâi prin lecturarea împreună, apoi prin exemplul pe care îl dau părinţii.

Şi nu mă refer la acel citit rapid, superficial – doar pentru a mai adăuga o carte pe lista cărţilor citite – ci acel citit liniştit, ce naşte întrebări, aduce răspunsuri, transformă gândiri şi comportamente.

Nu este uşor, iar timpul de citit cere să-i dăm timp , dar toate lucrurile valoroase, sunt obţinute cu efort, nu-i aşa?

Rămânem toţi cu o întrebare: Este cititul valoros pentru noi?

Să transmitem copiilor dragostea pentru citit, prin exemplul nostru personal!

Mergi spre campania #cartipentruCopii