Să facem cunoştinţă cu … Austria!

Alpii domină partea de vest şi sud a Austriei, în timp ce provinciile estice, inclusive Viena, capitala, sunt situate în bazinul Dunării.
Până la sfârşitul primului război mondial, Austria a fost centrul unui vast imperiu, care timp de câteva secole a controlat o mare parte din Europa centrală. Austria este acum o republică federală, formată din nouă state.

Viena găzduieşte multe organizaţii internaționale, printre care şi Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Parlamentul austriac este format din două camere: Consiliul naţional (Nationalrat), care are 183 membri, aleşi prin vot direct de populaţie, şi care conduc pe un termen de patru ani şi Consiliul Federal (Bundesrat), care are 62 de membri reprezentanţi ai fiecărei provincii. Ei conduc pe un termen de patru sau şase ani.

Austria are o moştenire culturală bogată. Cei mai cunoscuţi muzicieni: compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) şi Franz Schubert (1797-1828). În lumea filozofiei şi a ideilor, lucrările lui Sigmund Freud continuă să dea naştere controverselor, iar tot în domeniul filozofiei, Ludwig Wittgenstein (1889-1951) a fost una dintre influenţele majore ale secolul 20. În artă, picturile lui Gustav Klimt sunt larg admirate.
Sursele de venit ale Austriei sunt în principal din industrie, agricultură şi turism.

Bucătăria austriacă

Specialităţile austriece nu mai au nevoie de prezentare, fiind cunoscute la nivel internaţional – şniţelul vienez şi ştrudelul cu mere.

Date

Sistem politic: Republică Federală
Capitala: Viena
Limba: Germană
Ziua naţională: 26 octombrie – ziua în care ultimii soldaţi aliaţi au plecat, iar Austria a declarat neutralitate formală (1995)
Suprafaţă: 83 870 km²
Populaţie: 8,3 milioane
Monedă: euro

Cum se spune “Bună”: Guten Tag