Să facem cunoştinţă cu … Belgia!

Belgia este un stat federal, împărţit în trei regiuni: regiunea Flandra, în nord, unde se vorbeşte limba neerlandeză,regiunea Valonia unde se vorbeşte limba franceză şi Bruxelles, capitala, care este bilingvă. În estul ţării locuiesc şi o minoritate de 70.000 de oameni, vorbitori de limba germană.
Peisajul Belgiei variază de la cei 67 kilometri de coastă şi câmpii întinse, de-a lungul Mării Nordului, platoul central, la dealurile şi pădurile regiunii Ardennes din sud-est. Ardennes este o regiune de paduri intinse, teren accidentat, dealuri si creste formate de caracteristicile geofizice ale muntilor Ardeni si bazinele raurilor Moselle și Meuse.
Bruxelles găzduieşte câteva organizaţii internaţionale: cele mai multe instituţii europene au sediul aici, la fel şi cartierul general al NATO.

Independentă încă din 1830, Belgia este o monarhie constituţională. Cele două camere ale parlamentului sunt Camera Reprezentanţilor, ai căror membri sunt aleşi pentru maxim 4 ani, şi Senatul, a căror membri sunt aleşi sau cooptaţi. Datorită formatului politic pe care îl are, Belgia este condusă de guverne formate din coaliţii.

Personalităţi

Georges Rémi (Hergé) – creatorul benzilor desenate cu Tintin
Georges Simenon – scriitor
Hugo Claus – scriitor
Jacques Brel – compozitor şi interpret
Eddy Merckx – ciclist

Bucătăria belgiană

Belgia este cunoscută pentru ciocolata ei fină, care este apreciată în întreaga lume. Ţara este faimoasă şi pentru midiile, cartofii pai prăjiţi (legenda spune că ei i-au inventat), vafele şi cicoarea ei. În Belgia sunt peste 1.000 de brand-uri de bere.

Date

Sistemul politic: monarhie constituţională
Capitala: Bruxelles
Limbă: neerlandeză, franceză şi germană
Ziua naţională: 21 iulie – urcarea la tron a primului rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg
Suprafaţă: 30 528 km²
Populaţie: 10,7 mil
Monedă: euro

Cum se spune „Bună”: Salut!