Să facem cunoştinţă cu … Cipru

Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia și Sardinia. Este localizată în estul Mării Mediterane, în sudul Turciei. Numele insulei derivă de la cuprium, numele roman al cuprului.

În Cipru, soarele strălucește cam 320 de zile pe an, iar temperatura nu scade nici iarna sub 17 grade. Insula are două lanțuri muntoase, unul în Cipru de Nord, care nu depășește înălțimea de 1.000 m, iar celalalt se află în Ciprul de Sud, mai exact în partea vestică. Vârful Olimp, din Munții Troodos atinge înălțimea de 1.951 m și este considerat cel mai înalt din insulă. Între cele două lanțuri muntoase se afla Câmpia Mesaoria.

Din vechime, Ciprul a fost un punct de trecere între Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa și încă se găsesc aici urme ale civilizațiilor care s-au perindat succesiv pe teritoriul ei – teatre romane și vile, biserici bizantine și mănăstiri, castele medievale și locuințe pre-istorice.

Principalele activități economice ale insulei sunt turismul, exportul de îmbrăcăminte și artizanat, și vasele comerciale. Artizanatul tradițional include broderii, olărit și produse din cupru.

De vreme ce Turcia a ocupat nordul insulei din 1974, comunitățile de ciprioți turci și ciprioți greci au fost despărțiți de așa numita linie verde.

Ciprul este cunoscut ca insula Afroditei, zeița dragostei și a frumuseții, care, conform legendei, s-a născut aici.

Personalități

Costas Montis – poet și scriitor

Demetris Gotsis – scriitor

Evagoras Karageorgis – muzician

Marios Tokas – muzician

Bucătăria cipriotă

„Meze” (aperitiv format din salate reci si calde); Souvlaki (carne de vită coaptă cu ceapă verde); Sheftalia (cârnați la grill din carne de porc sau miel, cu pătrunjel și ceapă);
Deserturi: souzouko (se pregătește la diverse festivaluri); glyko (prajitură cu migdale, caise și cireșe); melomakarona (prăjituri cu miere de albine); loukoumades (gogoși mici cu miere de albine); kourabiedes (prăjiturele cu migdale și zahăr pudră), ș.a.

Date

Sistemul politic: Republică

Capitala: Nicosia

Limba: Greacă

Ziua națională: 1 Octombrie – Sărbătorește independența față de imperiul britanic

Suprafață: 9 250 km²

Populație: 0,8 milioane

Moneda: euro

Cum se spune “Bună” – Yasoo