Să facem cunoştinţă cu … Spania!

Regatul Spaniei sau Spania este o ţară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. Este în vecinătate cu: Franţa, Portugalia (prin strâmtoarea de la Gibraltar), Maroc.

Spania se află într-o zonă cu climă temperată, mediterană, în centrul ţării în zona capitalei Madrid climatul fiind mediteran-continental. Între climatul dintre regiunile muntoase, cel de pe malul mării şi cel din centrul ţării se pot constata diferenţe importante, în regiunile de pe malul mării climatul fiind mai puţin extrem, în timp ce zonele limitate de Oceanul Atlantic au un climat mai ploios.

În secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternică naţiune din Europa, datorită bunăstării derivate din colonizarea spaniolă a Americilor. Totuşi, între 1960-1970, Spania a fost transformată gradual într-o economie industrială modernă cu un sector de turism în creştere.

Spania este o monarhie constituţională, cu o monarhie ereditară şi cu un parlament bicameral. Puterea executivă consistă din Consiliul de Miniştri prezidat de Preşedintele Guvernului, propus de monarh şi ales de către Adunarea Naţională după alegerile legislative. Puterea legislativă este formată din Congresul Deputaţilor cu 350 de membri.

Catolicismul este religia predominantă în Spania. Un procent de 94% din populație este de religie catolică. După catolici, alte religii minoritare reprezintă doar 6% din populaţie. După numărul de membri, a doua religie este cea musulmană.

Personalităţi
Pictori: Pablo Picasso, Diego Velasquez, Salvator Dali
Arhitecţi: Antonio Gaudi, Santiago Calatrava
Scriitori: Miguel Cervantes, Federico Garcia Lorca, Miguel Delibes
Fotbalişti: Raul, Fernando Torres, Sergio Ramos, David Villa

Bucătăria spaniolă este alcătuită dintr-o mare varietate de feluri de mâncare, varietate datorată diferenţelor de geografie, cultură şi climă dintre regiunile acestei țări. Printre acestea se enumeră: tortilla de patata (omleta de cartofi), gazpacho (supa rece de roşii), paella (orez cu şofran), cârnații embutidos, chorizo, morcilla, jamón serrano (şunca sărată uscată), şi brânzeturi. Deserturi faimoase: churros (gogoaşa spaniolă), turron (un desert de Crăciun cu migdale şi miere), tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (pâine prăjită franțuzească).

Date
Sistemul politic: monarhie constituţională
Capitala: Madrid
Limbă: spaniola, catalana, basca, galiciana
Ziua naţională: 12 octombrie – Descoperirea Americii de către Cristofor Columb la 12 Octombrie 1492
Suprafaţă: 504.645 km²
Populaţie: 47 mil
Monedă: euro

Cum se spune “Bună ziua”: Hola!