Să facem cunoştinţă cu … Turcia!

Republica Turcia, este o ţară întinsă pe două continente, la intersecţia drumurilor dintre Europa şi Asia. 97% din suprafaţa ţării se află în Asia (Anatolia) şi 3% Europa (peninsula Balcanică).

Turcia are graniţe cu opt ţări: Grecia şi Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia şi Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; şi Irak şi Siria la sud.

Turcia este o republică democratică, laică, constituţională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC şi Consiliul Europei. În octombrie 2005, Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice şi istorice.Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de Sud – Vest de Europa de Sud – Est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord şi Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee şi Marea Marmara la vest.

Istoria sa bogată a fost marcată de numeroase civilizaţii – de la cea antică, a hitiţilor, până la Imperiul Otoman, trecând prin epocile greacă, romană (când Sfântul Apostol Pavel a introdus creştinismul) şi bizantină. Republica Turcă, aşa cum o ştim acum, a fost fondată în 1923, ca stat secular. În sud-estul ţării trăieşte o comunitate kurdă importantă.

Bijuteriile arhitecturale ale Turciei includ moscheile Selimiye şi Suleymaniye, precum şi biserica Sf. Sofia, faimoasă în întreaga lume. Aceasta a devenit moschee în perioada Imperiului Otoman, iar acum este muzeu.

Alte puncte de atracţie turistică sunt: terasele din travertin de la Pamukkale, ruinele din Efes, formaţiunile stâncoase dinCapadocia, bazarul de mirodenii din Istanbul.

Majoritatea turcilor sunt musulmani. Credinţa lor este islamul, care îi obligă să respecte anumite reguli, de exemplu rugăciunea de cinci ori pe zi, ţinerea Ramadanului şi pelerinajul la Mecca. Conform datelor, Turcia are o populație de 1% creștini, şi un număr de 148 de biserici protestante.

Personalităţi

Printre personalităţile ţării se numără fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk şi câştigătorul Premiului Nobel pentru literatură (2006), Ferit Orhan Pamuk. Mai amintim: Mimar Sinan – arhitect; Nasrettin Hoca – filosof; Tevfik Fikret – poet.

Bucataria turcească

Este considerată una dintre cele mai bune din lume. Componentele esenţiale ale bucătăriei turceşti sunt ceaiul şi cafeaua, precum şi băutura specifică ayran, un amestec de iaurt cu apă, la care se adaugă usturoi sau piper. Cea mai răspândită este carnea de miel, recomandată chiar şi celor care nu o preferă în mod uzual, deoarece turcii ştiu cu adevărat cum să o prepare. Cel mai cunoscut este totuși kebabul. Alunele, fisticul, castanele, migdalele şi nucile, împreună cu mirodeniile, ocupă un loc special în bucătăria turcească, şi sunt utilizate pentru prepararea deserturilor. Dintre deserturi amintim baclavaua, kadayıf şi künefe (kanafeh).

Date

Sistemul politic: republică
Capitala: Ankara
Limbă: turcă
Ziua naţională: 29 octombrie – declararea Republicii în anul 1923
Suprafaţă: 780.580 km²
Populaţie: 75 mil
Monedă: lira turcă

Cum se spune “Bună ziua”: Iyi gunler!